Cardiologie interventională si imagistica medicala ca in Occident, in Craiova

Cardiologie interventională si imagistica medicala ca in Occident, in Craiova

CardioMed redefinește standardul excelenței medicale în Oltenia. Pacienții din întreaga regiune pot beneficia de servicii medicale cardiologice, și nu numai, în cele mai bune condiții la Spitalul CardioMed. Cu ocazia celebrării a 25 de ani de experiență și excelență pe piața serviciilor medicale, CardioMed a inaugurat două noi mari departamente: Imagistică Medicală și Cardiologie Intervențională. CardioMed devine, astfel, singura unitate privată din Oltenia care oferă pacienților servicii medicale de cardiologie intervențională cu spitalizare continuă. Proiectul a fost posibil datorită unei colaborări excelente pentru un grad de cercetare între Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și echipa CardioMed. 

Fondat în 1998 de prof. univ. dr. Constantin Militaru, CardioMed a început ca o afacere de familie, având la bază afinitatea pentru oameni și pentru sănătatea acestora. Cei doi fii ai săi, medicii Sebastian și Cristian Militaru au moștenit vocația și au continuat munca începută de tatăl lor. Astfel, CardioMed s-a dezvoltat constant, acum fiind cea mai mare clinică medicală privată cu profil cardiologic din Oltenia, cu o echipă de specialiști medicali de top.

 „Am pornit acum 25 de ani de la un mic cabinet, undeva în Valea Vlăicii și am ajuns acum la această clinică. Acum, trecem într-o nouă etapă. Am inaugurat două noi departamente. Astfel, CardioMed a devenit prima clinică privată de cardiologie intervențională din Oltenia. Scopul nostru este de a oferi o alternativă pacienților din această regiune și, în același timp, de a reduce timpul de așteptare pentru persoanele cu probleme de sănătate. De asemenea, vorbim despre un nou departament de Imagistică Medicală prin rezonanță magnetică. Avem un aparat deosebit, unic, care oferă o investigație imagistică complexă, și mă  refer la toate investigațiile imagistice, dar în mod special, la rezonanța magnetică cardiacă,  pentru că sunt puține locuri unde se poate face în România. Sperăm ca în felul acesta să oferim pacienților din Oltenia posibilitatea unor investigații și tratamente care să le crească calitatea și durata vieții”, a declarat prof.univ.dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog.
prof.univ.dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog
Prof.univ.dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog

Spitalul CardioMed este singura unitate privată din Oltenia care oferă pacienților servicii medicale de cardiologie intervențională, cu posibilitatea de spitalizare continuă. Dr. Cristian Militaru este medic cardiolog intervenționist cu studii de specialitate efectuate la „Institutul de Cardiologie C.C. Iliescu” București, University of East Anglia din Marea Britanie și National Institute of Health, SUA, iar dr. Sebastian Militaru este singurul medic specializat pe imagistică cardiacă avansată din Oltenia, cu nivel 3 (maxim) ca Expert European, atât în rezonanță magnetică cardiacă, cât și în tomografie computerizată cardiacă (abilități dobândite prin stagii extensive de pregătire în Bruxelles, Belgia și Milano, Italia).

Ce înseamnă cardiologia intervențională

Cardiologia intervențională este o ramura a cardiologiei care, prin intervenții cardiovasculare minim-invazive, se ocupă de diagnosticul și tratamentul bolilor inimii (boala coronariană, aritmii, bolile valvelor cardiace) și ale arterelor. Principalele avantaje ale cardiologiei intervenționale sunt recuperarea rapidă și riscul redus de complicații comparativ cu chirurgia deschisă. Printre cele mai comune proceduri efectuate în cadrul acestei specialități se numără angioplastia coronariană, care deschide arterele îngustate ale inimii, și implantarea de stenturi, care sunt dispozitive mici menite să mențină deschise vasele de sânge.

Cardiologia intervențională este deosebit de importantă în tratamentul infarctului miocardic, dar se ocupă și de alte afecțiuni precum defectele congenitale ale inimii, insuficiența cardiacă sau aritmiile. Această specialitate implică folosirea tehnologiilor de imagistică avansată, precum angiografia, pentru a ghida procedurile și a asigura eficiența și siguranța acestora.

„Sunt sigur că majoritatea dintre dumneavoastră ați auzit de coronarografie, de stenturi. Aceasta este cardiologia intervențională. Practic, înseamnă vizualizarea arterelor coronare, arterelor care hrănesc inima, arterelor care atunci când se înfundă cauzează infarctul miocardic, dar nu doar arterelor de la inimă, ci tuturor arterelor din corpul nostru, inclusiv cele de la picioare. Practic, putem să vizualizăm mai bine decât cu orice altă investigație, arterele din corpul nostru și mai mult decât să vizualizăm, putem să reparăm aproape orice problemă prin angioplastia cu stent sau cu balon sau diferite alte tehnici. Pacienții vin la noi trimiși de colegii cardiologi din din toată zona Olteniei. Colegii noștri le recomandă coronarografie sau angiografie și pacienții ni se adresează, după care noi le oferim toate detaliile investigațiile și intervențiile de care au nevoie”, spune dr. Cristian Militaru, medic primar cardiolog.
Dr. Cristian Militaru este medic cardiolog intervenționist
Dr. Cristian Militaru este medic cardiolog intervenționist

Condiții de internare ca în Occident. Echipă medicală de gardă

După orice astfel de intervenție, pacientul este internat cel puțin 24 de ore. Condițiile se spitalizare sunt la standarde europene. Pacienții sunt cazați în saloane moderne, în care pacienții dispun de tot confortul.

„În general, pacienții noștri stau internați o singură noapte. Le oferim pacienților toate serviciile de spitalizare continuă de care au nevoie, condiții de cazare și îngrijire medicală comparabile cu cele din țările occidentale. Avem echipă de gardă la cardiologie peste noapte și monitorizare la cele mai înalte standarde medicale”, susține dr. Cristian Militaru.
Saloanele CardioMed
Saloanele CardioMed
Excelență în serviciile de imagistică medicală. Dr. Sebastian Militaru, singurul medic din Craiova specializat în RMN cardiac

În cadrul spitalului CardioMed, pacienții pot beneficia și de servicii de Imagistică Medicală la cele mai înalte standarde. Dr. Sebastian Militaru este medic specialist cardiolog și medicul din România care are cel mai înalt grad de calificare în ceea ce privește imagistica cardiologică, adică CT și RMN cardiac. După multiple specializări în unități medicale din străinătate, dr. Sebastian Militaru a ales să vină să trateze pacienții din Oltenia.

„Mai întâi am făcut pregătire în RMN cardiac în Belgia, unde am obținut nivelul maxim de certificare. După aceea, am fost în Italia, lângă Milano, la un centru foarte bun unde m-am pregătit în CT cardiac, de asemenea am obținut gradul maxim de calificare. Cardiologia imagistică cardiacă este pasiunea mea. În momentul acesta, la CardioMed avem un aparat de RMN (IRM, cum se zice acum). Este un aparat de ultimă generație, cel mai bun aparat pe care puteam să-l aleg, în special pentru partea cardiacă, dar și pentru celelalte părți. Este o tehnologie nouă care folosește inteligența artificială pentru a reconstrui imaginea cu o claritate mai bună decât orice aparat pe care am lucrat eu până acum pentru a da cele mai bune diagnostice”, explică dr. Sebastian Militaru.

În ce situații este nevoie de un RMN cardiac?

Un RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) cardiac este necesar în diverse situații pentru evaluarea detaliată a inimii. RMN-ul cardiac poate oferi imagini detaliate ale structurii inimii, precum și informații despre modul în care inima pompează sângele.

„Sunt foarte multe situații în care RMN-ul cardiac este indicat. Probabil cea mai frecventă situație în care RMN-ul cardiac este util este diagnosticarea diferitelor tipuri de cardiomiopatii, cum ar fi cardiomiopatia hipertrofică sau dilatativă. RMN-ul cardiac este o metodă de diagnostic non-invazivă și extrem de precisă, care oferă informații valoroase pentru o varietate de afecțiuni ale inimii”, declară dr. Sebastian Militaru.

Laboratoarele dotate cu aparatură medicală de ultimă generație sunt rezultatul unui grant de cercetare realizat de CardioMed, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și vor oferi medicilor șansa de a realiza investigații amănunțite și exacte, crescând astfel calitatea serviciilor medicale pentru pacienți.

„Am dovedit deschidere spre orice tip de parteneriat care vine în întâmpinarea pacienților noștri, pentru că sunt pacienții noștri ai tuturor, și ai centrelor private și ai sistemului de sănătate de stat. Este un mare plus că acum, în Oltenia, există încă un centru dedicat imagisticii prin rezonanță magnetică pentru cord. Într-adevăr, exista acest serviciu și în cadrul Centrului de Imagistică al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, dar nu este atât de centrat pe zona cardiologică. Suntem deschiși să colaborăm și în alte domenii și cu alte centre private”, a declarat prof.univ.dr. Dan Gheonea, rectorul UMF Craiova.

Sursa articol: Media 10 – https://mediazece.ro/2023/12/22/cardiomed-cardiologie-interventionala-si-imagistica-medicala-ca-in-occident-in-craiova/

Lasa un comentariu