Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat

Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat

In fiecare an, pe data de 14 noiembrie este marcata Ziua Mondiala de profilaxie si combatere a Diabetului Zaharat. Scopul acestei zile este de a creste gradul de constientizare asupra acestei afectiuni care afecteaza peste 425 milioane de persoane (conf statisticilor din 2018), majoritatea fiind diabet zaharat de tip 2. De asemenea 1 din 2 persoane cu diabet zaharat este nediagnosticată.

In acest an evenimentul va avea loc sub genericul * DIABETUL-PROTEJEAZATI FAMILIA*

Obiectivele setate la nivel mondial sunt:
– aducerea in atentia publica a impactului pe care diabetul zaharat il are asupra intregii familii
– influenta familiei in preventia diabetului zaharat
– informare cu privire la diabetul zaharat

CE ESTE DIABETUL­?

Diabetul este o afectiune cronica, netrasmisibila care apare  fie atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta, fie cand organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce.
Diabetul zaharat tip 1 se caracterizeaza prin producere deficitara / absoluta de insulina, datorat unui proces autoimun, cu simptomatologie intensa, aparuta brusc: poliurie, polidipsie, polifagie, pierdere in greutate, oboseala.
Diabet zaharat tip 2 apare din utilizarea ineficienta a insulinei  de catre organism, cuprinde majoritatea persoanelor cu diabet din lume si este in mare parte rezultatul excesului  de greutate corporala si a inactivitatii fizice. Simptomele sunt similare cu cele ale diabetului de tip 1, dar intensitate mai redusa, astfel boala poate fi diagnosticata la mai multi ani dupa debut, odata ce au aparut complicatiile.

Mesajul cheie: DIABETUL TREBUIE SA FIE IN ATENTIA ORICAREI FAMILII

Scopul principal al acestei campanii este de a sensibiliza cu privire la impactul pe care diabetul  il are asupra familiei și de a promova rolul familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educația fiecarei persoane.
Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea sau întârzierea complicațiilor care pun viața în pericol.
Multe cazuri de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos: mese sănătoase, exerciții fizice regulate si un mediu de viata benefic.

Lasa un comentariu